Zo, de toetsweek komt er weer aan! Net als bijna elke leerling op de middelbare school heb ik aan het einde van het jaar een toetsweek. Ik ben aardig goed voorbereid en denk dat ik wel overga. Hoe ik mijn toetsweek inplan? Nou zo.


Inplannen

Sim Janssen

Bij mij op school is de week voor de toetsweek de ‘blokkadeweek’. In die week mogen docenten geen toets geven en alleen maar stof herhalen. Voor mij een goed moment om het leren voor de toetsweek in te plannen. Ik kijk naar de stof en schat in hoelang ik er voor nodig heb.


Lezen en opdrachten maken

Ik leer door de tekst goed door te lezen en oefenopdrachten te maken, bijvoorbeeld wiskunde leer ik door opdrachten te maken. Bij sommige vakken maak ik samenvattingen, zoals bij geschiedenis en biologie.
Deze toetsweek komen er vooral talen voorbij. Die leer ik door de woordjes in Quizlet te zetten (site om woordjes te leren) en elke dag goed te herhalen. Ik leer elke dag een stukje en herhaal kort wat ik de dagen ervoor heb geleerd.


Wanneer leren?

Als ik thuiskom uit school neem ik eerst een pauze van 15-30 minuten. Daarna ga ik direct aan het werk om er vanaf te zijn, zodat ik me er de rest van de middag en avond niet meer druk over hoef te maken. In het weekend leer ik bijna wel meteen al als ik wakker word. Dit doe ik omdat ik dan vol energie zit, mijn hoofd nog leeg is, zodat ik het daarna niet kan uitstellen. Dan ben ik er voor de rest van de dag vanaf en kan daarna lekker van het weekend genieten.

Samengevat: ik begin een week van tevoren met leren. Ik maak samenvattingen, stamp woordjes en ik leer direct na school of als ik net wakker ben. Dit is mijn manier van leren, maar het is voor iedereen weer anders wat het beste werkt. Ik raad deze manier wel aan aan iedereen die moeite heeft met leren.