Het is leuk om na te denken over wat een goed teamgevoel geeft in de klas. Eigenlijk is dit voor iedereen belangrijk, of het nu gaat om kinderen, leraren of ouders. Wat geeft nou een goed teamgevoel?

Sim Janssen

Als ik kijk naar mijn eigen klas vind ik het teamgevoel daar best wel goed. In de klas hangt een goede sfeer, omdat wij een redelijk kleine groep zijn met 24 leerlingen en al twee jaar bij elkaar zijn als klas. Hierdoor kent iedereen elkaar goed en is het gezellig.

Dat we als klas een team zijn, merk je aan de grapjes die gemaakt worden over elkaar. Dit gebeurt vooral bij het deel van de klas dat het niet erg vindt en er vrolijk van wordt.
Over mensen die dit lastig vinden, worden ook geen grappen gemaakt. Daar is dus respect voor. Dit zorgt ervoor dat mensen zich niet gepest voelen en zich op hun gemak voelen. Iedereen voelt zich gewoon blij en dat maakt dat het gezellig is in de klas.

Soms werken we samen aan opdrachten in kleine groepjes. Dan leer je iemand beter kennen en ontdek je dat iedereen ergens anders goed in is. Ook wordt er elk jaar een kennismakingsspel gespeeld, waardoor je steeds weer extra dingen leert over een persoon.

Ik denk dat om een klas gezellig te maken de leerlingen langer bij elkaar in de klas moeten zitten en dat er ruimte moet zijn voor humor en respect voor elkaar. Dat merk ik ook bij mijn eigen klas. Hoe verder de jaren vorderen, hoe gezelliger het wordt.

Ik hoop dat dit stukje ook jou laat nadenken over het herkennen van een goed teamgevoel of wat er in een klas beter kan om dit gevoel eventueel te versterken.