De laatste tijd hoor ik veel mensen praten over smartphonegebruik in de klas. Iedereen zegt er iets anders over. Ik snap het wel, want smartphones zijn natuurlijk heel veel in het nieuws. Dan gaat het bijvoorbeeld over nieuw onderzoek.

Sim Janssen

Ik vind dat mijn school iets goeds heeft bedacht: de telefoontas. Dat is een tas met dertig vakjes die aan de muur wordt opgehangen en dan doe je daar je telefoon in tijdens de les. Bij sommige docenten MOET je hem er perse in doen en bij andere niet. Ik doe hem er altijd in. Maar ik merk wel dat heel veel leerlingen erover liegen; ze zeggen dat ze hem niet bij zich hebben. Of bedenken een ander smoesje. Ik zie nogal regelmatig dat leerlingen dan in de les erop zitten. Zelf stoor ik me er niet aan, maar ik snap goed dat anderen dat misschien doen.

Een hele simpele oplossing zou zijn: leerlingen verplichten om bij elke les de telefoon in die tas te doen, want het werkt goed. Een tip die ik misschien kan meegeven: ouders, app je kind niet tijdens de les. Weet wanneer je kind pauze heeft en stuur alleen op die tijden een berichtje. Dit zal de drang om op de telefoon te kijken verminderen.

Ik denk dat de meeste leerlingen bij mij op school de regel respecteren dat de telefoon in de telefoontas moet. Ik denk dat dit misschien ook is omdat wij met IPads werken. Daar kun je ook spelletjes enzo op doen en daarvoor heb je dus je smartphone niet nodig. Docenten zijn vaak oplettend bij dit soort dingen.