Zonder praktisch opgeleiden stopt de maatschappij met draaien

Home/Blog/Zonder praktisch opgeleiden stopt de maatschappij met draaien

Zonder praktisch opgeleiden stopt de maatschappij met draaien

Ik denk dat bijna iedereen in de afgelopen maanden het krachtige, viral-gaande filmpje van Marianne Zwagerman wel gezien heeft. Even een korte samenvatting: het ging erover dat de termen laag- en hoogopgeleiden niet kloppen: praktisch opgeleiden en theoretisch opgeleiden past beter. Iemand die een praktische opleiding volgt, leert soms zelfs meer dan iemand die een theoretische opleiding doet. Jammer dat er desondanks toch nog vaak wordt neergekeken op praktisch opgeleiden.

Een voorbeeld hiervan komt van trendwatcher Adjiedj Bakas. Hij vertelde onlangs rond te lopen in een bedrijf waar een loodgieter op bezoek kwam. Wat gebeurde er? De receptiemedewerker wilde geen kopje koffie voor de loodgieter halen! Terwijl zij zelf notabene ook een mbo-functie bekleedde. Het komt dus zelfs voor dat mbo’ers onderling op elkaar neerkijken.

Waardevol

En dat terwijl er volgens Bakas te veel academici rondlopen en praktisch opgeleiden zo waardevol zijn. We hebben juist veel meer handjes nodig. Wat moet een automonteur allemaal wel niet weten en kunnen om iemand weer veilig in zijn auto naar huis te laten rijden? Heel veel, kan ik je vertellen. Mijn vader is een (inmiddels gepensioneerd) automonteur. Maar alle cursussen die hij volgde, alle technische kennis die hij in zijn hoofd had zitten … En wat dacht je van verzorgenden? Kappers? Timmerlieden? Ik kan er alleen maar diep respect voor hebben. Zonder vakmensen stopt de maatschappij met draaien.

Eigen school schoonmaken

Japanse kinderen moeten hun eigen klaslokaal aan het einde van de dag schoonmaken, vertelt Bakas. Aan de ene kant om ze liefde voor hun school bij te brengen. Anderzijds om ze alvast gewend te laten raken aan schoonmaakwerk, dat het niets is om op neer te kijken. Best een goed idee, vind ik. Wat denk jij, zou zoiets ook effectief in Nederland kunnen zijn?

By | 2018-06-25T14:16:32+02:00 juni 25th, 2018|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment