Na een superinteressante tijd in Beijing, waar ik even heb mogen proeven van het leven en het onderwijs daar, is dit alweer mijn laatste Beijing-blog.

In het laatste weekend woonde ik een onderwijscongres bij met als thema afstandsleren. Het was een bomvol programma, met een hele middag door elk kwartier(!) een andere spreker. Deze opzet is typisch Chinees, hoor ik van verschillende mensen. Het waren veel PhD-studenten die, als onderdeel van hun promotie, een praatje moesten houden op een internationaal congres. Er kwamen verhalen voorbij over eigen specifieke, vaak kleinschalige onderzoeken, bijvoorbeeld een online omgeving waarin je toetsvragen kon maken, of een tool die gepersonaliseerd leren gemakkelijker maakt. Maar ik heb niet echt nieuwe dingen gehoord, ook in Nederland bestaan dergelijke online omgevingen allang.

Onderwijscongres ICDEL 2018 in Beijing – groepsfoto van alle deelnemers.

 

 

 

 

 

Tijdens de tweede congresdag bezochten we het indrukwekkende Summer Palace (zie foto bovenaan). Daar trok ik de hele dag op met Giulinana Dettori, senior researcher bij ITD-CNR in Genoa, Italië en Tang Qian Jun, docent op een Chinese universiteit in Leshan. Samen hebben we gefilosofeerd over hoe afstandsleren kan helpen bij het doorbreken van armoede. Voor het blad Van 12 tot 18 schrijf ik een artikel over dit thema. Mocht je het interessant vinden: het komt uit in september.

Mijn laatste dag heb ik nog even ten volle benut! Samen met een kennis gefietst door de hutongs van Beijing.
Aan het einde van de dag een gesprek gehad met Charles Hoedt, directeur van Nuffic, een organisatie die zich bezighoudt met de promotie van studentenuitwisselingen in het buitenland. Wist jij dat er elk jaar 7000 Chinezen een studie in Nederland volgen?

Wil je meer weten over mijn bezoek aan Beijing, neem dan contact met me op. Ik vertel je er graag over!