Spiegeldromen: indrukwekkende documentaire over leerlingen in het praktijkonderwijs

Home/Blog/Spiegeldromen: indrukwekkende documentaire over leerlingen in het praktijkonderwijs

Spiegeldromen: indrukwekkende documentaire over leerlingen in het praktijkonderwijs

De documentaire Spiegeldromen, uitgezonden maandagavond op NPO 2, liet interviews zien met leerlingen van het praktijkonderwijs. Terwijl ze zichzelf aankeken in de spiegel, beantwoordden ze vragen over hun leven en dromen.

De veerkracht en het optimisme van de leerlingen maakten grote indruk op me. In hun levens was veel gaande (geweest): van mishandeling, een zieke moeder, afwezige vader tot scheidingen, pestgedrag en zelfs zelfmoordgedachten. Een van de docenten die aan het woord kwam, verwoordde het als volgt:
‘Je kent op een gegeven moment de achtergronden van de leerlingen, de een nog heftiger dan de ander. Als je dan zo’n leerling ziet zitten in de schoolbanken denk je: “Eigenlijk doe je het nog heel goed.” De insteek is hier ook het persoonlijke leven van de leerlingen. Als het vertrouwen er is, komt de rest vanzelf.’

Ondanks alle problematiek kunnen de jongeren gelukkig nog steeds dromen. Een bloemlezing:

‘Ik droom ervan om bij de boer aan het werk te komen. Ik hou heel erg van dieren. Ik hou van buiten wezen. Dat ligt mij gewoon.’

‘Mijn grootste droom is professioneel vuurwerkafschieter worden. Dit is voor mij moeilijk te bereiken, want dan moet ik niveau 4 halen. Dan zou ik nog tien jaar op school zitten.’

‘Ik wil later een goede baan bij de politie. En reizen.’

‘Mijn grootste droom is om later bij mijn vader in het bedrijf werken. Overnemen zou ik wel willen, maar niet kunnen: ik ben daar niet slim genoeg voor.’

‘Ik wil later een mooi huis, kinderen, een eigen bedrijf, een mooie auto, leuke dingen met vrienden doen, naar Parijs. Ik ben bang dat het niet gaat lukken, maar ik ga mijn best doen om het te halen’.

Fantastisch dat deze leerlingen nog zo kunnen dromen. Toch voel je tegelijkertijd hun onzekerheid en merk je dat ze veel onbegrip tegenkomen. Ik hoop dat veel mensen die een niet zo positief beeld hadden van het praktijkonderwijs, er anders tegenaan zijn gaan kijken. Deze documentaire laat zien dat deze jongeren ontzettend gemotiveerd zijn om iets te betekenen in de maatschappij en een waardevolle bijdrage kunnen leveren.

Een van de docenten: ‘Ik kan oprecht geëmotioneerd zijn als ze van school gaan en het is gelukt! Ze stappen vol vertrouwen de wereld in. Dat raakt me.’

Terugkijken? Spiegeldromen

By | 2018-02-13T14:34:06+01:00 februari 13th, 2018|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment